Avba; Narodna nošaAvba Z VRHOM model 1A
Avba; Narodna nošaAvba Z VRHOM model 1AAvba; Narodna nošaAvba Z VRHOMAvba; Narodna nošaAvba Z VRHOM model 1AAvba; Narodna nošaAvba Z VRHOM model 1BAvba; Narodna nošaAvba Z VRHOM model 1BAvba; Narodna nošaAvba Z VRHOM model 1CAvba; Narodna nošaAvba Z VRHOM model 1C

Avba z vrhom

Opis

AVBA Z VRHOM 

- črn vezen čelnik, trda kapa, nabran šifon 

Narejena je po starih motivih. 

Vezenina je narejena strojno po predlogah iz konca 18. in začetka 19. stoletja. Predloge so povzete po knjigi Ljudske vezenine na slovenskem. 

Vse ostalo je ročno delo.

 


Avba je žensko pokrivalo ljudske noše z okroglim oglavljem in bogato vezenino nad čelom. Uporabljale so jo plemkinje, meščanke in kmetice. Kmečke avbe so se pojavile v 2. polovici 18. stoletja in pozneje prešle v splošno rabo. Leta 1801 naj bi jih nosile že številne žene in dekleta.

Čelniki avb so zlati, črni ali belo vezeni, lahko tudi brokatni. Motivika je iz rastlinskega, cvetličnega sveta in zelo stilizirana. Na zlato vezenih čelnikih so včasih upodobljeni še petelinček, heraldični orel, jelenček in Kristusov monogram IHS. 

Pomen avb se je sčasoma spreminjal.

V prvi polovici 19. stoletja so avbo nosile tako poročene ženske kot dekleta, v drugi polovici tega stoletja je bilo pokrivalo znak poročenih žena, vsaj ponekod na Gorenjskem pa predvsem ženitovanjsko pokrivalo.

 


 

 

 Nekaj slik kako poteka izdelava avbe:

 

 Več slik lahko vidite v galeriji slik.

Vizitka

Trigo d.o.o.

Naslov:
Laze pri Borovnici 1
1353 Borovnica

GSM: 040 878 400

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.