Hlače - črna noša

Hlače

Dolge hlače so bile delovno in pražnje oblačilo. Osnovni kroj se bistveno ni spreminjal. Spreminjali so se pa se višina pasu, širina in dolžina hlačnic, širina zavihka in postavitev žepov. Zalikane hlače na rob se pojavijo med obema vojnama. Hlače so bile iz enakega materiala kot vsa obleka.

Hlače se izdelujejo iz volnenega blaga ali ne svetlečih materialov.

TELOVNIK

Kroj telovnika je v osnovi vse do danes ostal enak. Različne ima ovratnike, ki so lahko stoječi, s fazono ali z v-izrezom. Zapenja se lahko dvoredno ali enoredno. Lahko ima dva ali več žepov. Zadnji del je iz bombaža.

 Telovniki se izdelujejo iz volnenega blaga ali ne svetlečih materialov.

SRAJCA

Moške srajce so bile narejene iz belega domačega ali kupljenega lanenega in bombažnega platna. Krojena je bila iz zadnjega in dveh prednjih delov, pozneje pa so dodali še ramensko sedelce. Rokavi so bili nenabrani z manšeto. Ovratnik je bil lahko pokončen ali srajčni.

 Srajce se sedaj izdelujejo iz belega bombaža.

SUKNJIČ

Suknjič je bil izdelan ponavadi iz enakega materiala kot hlače in telovnik. Oblika ovratnikov se je malo spreminjala, prav tako žepov. Zapenjal se je lahko enoredno ali dvoredno. Osnovni kroj se je ohranil vse do danes.

 Suknjiči se izdelujejo iz volnenega blaga ali ne svetlečih materialov.

KRAVATA ALI METULJČEK

Kravate so začeli nositi ob koncu 19. stoletja, pozneje pa še metuljčke in kravatne rute. Nosili so jih ob nedeljah in praznikih, pa tudi ob drugih priložnostih. Kravata je opozarjala na odrastlost moškega, zato so si jo najstniki zelo radi nadeli, da opozorijo na sebe.

 Metuljčki in kravate so lahko iz različnih materialov, lahko pa se zaveže tudi trakec.

 

KLOBUK

Klobuki so se pojavljali povsod in je bil nekako obvezen dodatek. Pri sv. mašah se je klobuk vedno snemal, prav tako pri jedi. In tako je še danes, vendar da klobuke vidimo bolj po redko. Sem pa tja ga nadene še kakšen starejši moški. Uveljavile so se predvsem športne kape iz šiltom.

 Klobuki so izdelani iz volnenih materialov, nekateri jih izdelujejo še ročno na star način.

DODATKI

Zelo pogost dodatek k obleki je bila ura z verižico, ki je bila zataknjena na gumb in spravljena v žepu telovnika. Premožnejši so si privoščili zlate, kmetje pa srebrne ali iz manj vrednega materiala. Ure so moški zelo radi razkazovali s tem, da so hodili z razprtimi suknjiči. Nekateri moški so v enem ušesu nosili zlat uhan, verovali so namreč, da odganja glavobole in podobno.

 

 

 -> Ženska črna noša

-> Slike črne noše  GALERIJI SLIK 

 

 

 

 

Vizitka

Trigo d.o.o.

Naslov:
Laze pri Borovnici 1
1353 Borovnica

GSM: 040 878 400

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.